[Igor - De Tijdmachine]
[English] [Nederlands]
De grootste uitdaging aan deze kant van het heelal
[Igor achtervolgd] [Elmer Productions logo]
[Begin] [Plaatjes] [Download] [Hulp/faq] [Winkel] [Overig] [Contact]

Veel gestelde vragen

Deze lijst met veelgestelde vragen geeft je de antwoorden op die vragen, die het vaakst gesteld worden. Lees alsjeblieft de lijst door om te zien of je probleem hier al behandeld wordt. Elke vraag is direct gekoppeld aan het antwoord. Let er ook op dat vragen die iets anders verwoord zijn, of een gerelateerd probleem beschrijven misschien die van jou ook oplost.

Antwoorden op algemene vragen

Antwoorden op vragen over de installatie

Antwoorden op vragen over graphics/video

 • Als ik het spel start, doet mijn beeldscherm raar, of de monitor springt op standby.
  Dit wordt meestal veroorzaakt door een video mode die je grafische kaart wel aankan, maar je monitor niet. Start Igor in veilige mode (hier is een ikoon voor beschikbaar in het start menu), ga dan naar het configuratiescherm, en stel de scherm resolutie in op 640x480. Bewaar de instellingen en verlaat het spel. Als je Igor nu normaal opstart (dus niet in veilige mode) zou het moeten werken. Als je nog steeds problemen hebt, kijk dan of er geen nieuwere drivers zijn voor je grafische kaart.

 • Als ik aan het spelen ben, verdwijnt soms de muiscursor ineens, worden voorwerpen als zwarte vakjes getoond, of gebeuren er andere vreemde dingen met de graphics.
  Dit kan veroorzaakt worden door verkeerde DirectX drivers. Verzeker jezelf dat je de laatste versie van DirectX geïnstalleerd hebt (zie http://www.microsoft.com/directx) en dat de drivers voor je grafische kaart gecertificeerd zijn. Als alternatief kun je proberen de hardware versnelling lager in te stellen. Voor meer informatie over hoe je dit kunt instellen kun je de handleiding van Windows lezen. Dit kan overigens het spel een stuk trager maken.

 • De muiscursor beweegt langzaam en haperend.
  Waarschijnlijk draait er een applicatie in de achtergrond die steeds aandacht vraagt (bijvoorbeeld een mp3-speler). Sluit alle applicaties die op de achtergrond draaien en probeer het nog eens. Het kan ook zijn door gebrekkige functionaliteit van je grafische kaart. Verzeker jezelf dat Igor in de laagste resolutie draait (640x480) en probeer het geluid en de muziek eens uit te zetten.

 • Als ik het spel speel, gaat alles heel traag en niet vloeiend.
  Het is bekend dat bepaalde recente NVidia beeldscherm drivers heel slechte 2D performance hebben. Waarschijnlijk heeft Igor hier last van. Dit probleem doet zich voor in ten minste Detonator driver versies 43.45 en 43.51. Als je slechte performance hebt, en een NVidia videokaart gebruikt, kun je proberen een oudere of nieuwere versie te installeren. Je kunt deze drivers downloaden van de Nvidia website. Als je dit probleem hebt, laat ons dan weten welke versie Detonator drivers je gebruikt, en het merk van je videokaart.

Antwoorden op vragen over muziek

 • De muziek die in het spel gespeeld wordt tikt en kraakt soms.
  Dit komt vermoedelijk doordat in Windows Digitaal afspelen ingeschakeld is voor de CD-drive. Je kunt proberen het uit te schakelen, maar afhankelijk van je systeem-configuratie kan het zijn dat je dan helemaal geen CD-audio meer kunt horen. Als dat gebeurt, schakel Digitaal afspeken dan gewoon weer in. Instructies om het uit te zetten staan hier onder, maar afhankelijk van je Windows versie kan het misschien iets anders gaan. Kijk dan in de handleiding van Windows.
  1. Open de Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op de CD-drive waar het om gaat, en kies 'Eigenschappen'.
  2. In het dialoogvenster dat verschijnt, selecteer je het 'Hardware' tabblad. Selecteer nu je CD-drive weer (waarschijnlijk is het niet degene die standaard al geselecteerd is) en klik dan op 'Eigenschappen'.
  3. In het dialoogvenster dat verschijnt, selecteer je het tabblad 'Eigenschappen'. Verzeker jezelf er nu van dat 'Digitale audio-cd voor deze cd-rom-speler inschakelen' NIET aangevinkt is.


 • Als ik het spel verlaat, blijft de muziek spelen en het buroblad van Windows komt niet terug.
  Open het CD station door op de eject-knop te drukken. Hierdoor zal de muziek stoppen en het spel correct beëindigd worden.

 • Ik wil graag mijn eigen muziek-CD horen als ik Igor speel, maar het spel reageert niet als ik die CD in de drive doe.
  Als tijdens het starten van Igor (of na een configuratie-wijziging), de Igor CD in een van je CD-ROM spelers gevonden wordt, wordt die drive gebruikt om muziek te spelen. Je moet dan de muziek CD in die CD-drive doen. Als echter tijdens het opstarten de Igor-CD niet in een CD-drive gevonden wordt, wordt de eerste CD-drive in het systeem gebruikt. Je moet de muziek CD dan in die drive doen.
  Het kan zijn dat na het wisselen van een CD het even duurt voor de muziek begint. Als je na een paar minuten de CD nog niet speelt en je meerdere drives hebt, kun je proberen een andere drive te gebruiken.
  Let ook op dat de 'autorun' functie van Windows kan zorgen dat de werking van Igor verstoord wordt als je een CD verwisselt.

Antwoorden op vragen tijdens het spelen

 • Het spel is erg traag.
  Er zijn verschillende manieren om de snelheid van het spel te verbeteren op trage machines:
  • Ten eerste moet je er voor zorgen dat er geen andere applicaties in de achtergrond draaien terwijl je Igor speelt omdat dat de snelheid erg kan aantasten.
  • Let er op dat je de meest recente drivers voor je grafische kaart en geluidkaart gebruikt, die door de producent beschikbaar gesteld zijn.
  • Start Igor in 640x480 resolutie. Je kunt dit instellen in het configuratiescherm binnen Igor. Je moet het spel opnieuw opstarten om de verandering te zien.
  • Maak het zichtbare deel van het scherm kleiner om de hoeveelheid gegevens te verminderen. Je kunt de standaardwaarde instellen in het configuratie scherm binnen Igor. Als alternatief kun je het veranderen terwijl je speelt door de plus (+) en min (-) toets aan de rechterkant van je toetsenbord te gebruiken. Let wel op dat deze toetsen anders ingesteld kunnen zijn.
  • Je kunt geluidseffecten uitzetten in het configuratie scherm (zet het volume op nul). Dit kan soms veel schelen op sommige systemen.
  • Verzeker jezelf dat Windows' hardware versnelling helemaal aan staat. Kijk hiervoor in de handleiding van Windows.


 • Als ik naar een andere taak overschakel binnen Windows, dan verdwijnt Igor als ik terug probeer te gaan.
  Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem tussen DirectX en Windows, en je ziet misschien hetzelfde gedrag in bepaalde andere spellen. Het kan ook gebeuren als een eerdere applicatie (die misschien gecrashd is) het systeem instabiel gemaakt heeft. Het belangrijkste advies is om zo min mogelijk tussen taken te schakelen, maar soms worden de problemen opgelost door het systeem een keer opnieuw op te starten.

 • Het spel bevriest, en ik kan niets meer doen.
  Verzeker jezelf dat je de laatste drivers voor je grafische kaart gebruikt. Hetzelfde geldt voor je geluidkaart. Controleer of je de meest recente versie van DirectX hebt geïnstalleerd (zie http://www.microsoft.com/directx) of kijk wat de handleiding van je grafische kaart vertelt over DirectX. Je kunt ook online kijken of er patches beschikbaar zijn voor Igor die je probleem misschien oplossen, op de pagina met patches.

 • Ik weet niet wat er gebeurd is, maar het spel doet het niet meer. Bij het opstarten verschijnt een foutmelding, of zelfs dat niet.
  Controleer of je harddisk vol is (een veel voorkomend probleem) en draai Scandisk eens (dit hoort bij Windows) om er zeker van te zijn dat er geen problemen met je harddisk zijn. Als dit niet de oorzaak is, kan het zijn dat Igor op de een of andere manier kapot gegaan is. In dat geval moet je het spel opnieuw installeren.

 • Ik kan de 'pause' toets niet gebruiken voor een bepaalde functie.
  De 'pause' toets wordt door het systeem op een vreemde manier behandeld en daarom is het lastig deze te 'vangen'. Je moet de pause toets niet gebruiken voor functies binnen Igor. Om het spel te pauzeren, wordt aanbevolen de letter 'P' te gebruiken. Dit is ook de standaard instelling van het spel.

 • Ik kan Igor niet bewegen in het spel.
  Let er op dat je de juiste toetsen gebruikt om Igor te bewegen. Normaal zijn dit de pijltjestoetsen tussen het hoofd-deel van het toetsenbord en het numpad. Als je de pijltjes wilt gebruiken die ook getallen op de toetsen hebben staan (het numpad) moet je de toetsen opnieuw instellen via de 'Configureer Igor' optie in het hoofdmenu.

 • Welke toetsen kan ik allemaal gebruiken in het spel?
  Dit is een complete lijst met toetsen die je kunt gebruiken tijdens het spelen. Let wel op dat dit de standaardinstellingen zijn, en dat je die kunt veranderen door de 'Configureer Igor' optie te kiezen in het hoofdmenu, en dan in het configuratiescherm op 'Configureer toetsen' te klikken. Als de toetsen die hieronder genoemd zijn niet werken, en je weet niet welke er voor in de plaats zijn ingesteld kun je gewoon de toetsen opnieuw instellen zoals je ze graag wilt hebben.

  Pijltjestoetsen (grijs) Beweeg Igor: links, omhoog, rechts of omlaag.
  Spatiebalk Als je de spatiebalk ingedrukt houdt, en dan een pijltjestoets indrukt, zal Igor het voorwerp in die richting 'zappen' (dit werkt met voorwerpen die hij normaal op kan eten door er overheen te lopen).
  Als je alleen de spatiebalk een paar seconden ingedrukt houdt, zal Igor een Rode dynamiet laten vallen (als hij die bij zich heeft).
  'R' toets Door op R te drukken kun je een opname maken van het veld dat je aan het spelen bent.
  'P' toets De P pauseert het spel als je aan het spelen bent.
  'S' toets Door op de S te drukken kun je de huidige spelsituatie opslaan. Dit is alleen toegestaan in bepaalde situaties: Als er Logbestanden op het veld voorkomen (of er waren toen je begon) dan moet je er op staan om te kunnen bewaren. Als er geen Logbestanden zijn (en er waren er geen toen je begon) dan kun je altijd bewaren.
  Je kunt de spelsituatie later terugladen door de optie 'Laad spelsituatie' te kiezen uit het hoofdmenu.
  ESCAPE Druk op ESCAPE om het veld waarin je bezig bent af te breken en terug te keren naar het hoofdmenu.
  Grijze min (-) Door op de min-toets te drukken (aan de rechterkant van het toetsenbord) kun je het zichtbare deel van het speelveld verkleinen. Dit is eigenlijk alleen zinvol als je een trage videokaart hebt.
  Grijze plus (+) Door op de plus-toets te drukken (aan de rechterkant van het toetsenbord) kun je het zichtbare deel van het speelveld vergroten.
  Grijze asterisk (*) Door op deze toets te drukken wordt het zichtbare deel van het speelveld ingesteld op de standaard waarde.
  Vierkante haak openen ([) Deze toets kan gebruikt worden om de speelsnelheid te verlagen. Deze functie is pas beschikbaar vanaf versie 1.3 van het spel.
  Vierkante haak sluiten (]) Deze toets kan gebruikt worden om de speelsnelheid te verhogen. Deze functie is pas beschikbaar vanaf versie 1.3 van het spel.
  Gelijkteken (=) Deze toets stelt de standaard speelsnelheid in als die veranderd is door de '[' en ']' toetsen. Deze functie is pas beschikbaar vanaf versie 1.3 van het spel.


 • Hoe kan ik vals spelen?
  Hoe kan ik meer dan drie velden overslaan bij het spelen?
  Het spel heeft geen ingebouwde manier om vals te spelen. Er zijn echter twee manieren waarmee je redelijk eenvoudig kunt valsspelen:
  1. Je kunt het bestand waarin de set speelvelden opgeslagen is waarin je wilt valsspelen anders noemen, zodat die niet meer de extensie '.igl' heeft. Je kan dan nog steeds de set laden en spelen in het spel. Alleen als je het spel verlaat, wordt je voortgang niet bewaard.
  2. Je kunt de igor_cheater.zip downloaden. Als je (bijvoorbeeld) vals wilt spelen voor een set speelvelden die full.igl heet, dan kun je het zip-bestand uitpakken naar de map waar full.igl gevonden kan worden. (Voor sets die bij het spel geleverd worden is dat standaard C:\Program Files\igor\levels.) Dan moet je het bestaande speler-bestand (full.igp) een andere naam geven of deze wissen. Vervolgens verander je de naam van het bestand cheater.igp naar full.igp. Je moet nu het spel kunnen spelen met een speler die 'Cheater!' heet. Deze kan alle speelvelden spelen.


 • Waarom beweegt Igor plots, als ik niets doe?
  Als de joystick in het configuratiescherm ingeschakeld is, dan zal het spel naar de bewegingen van de joystick 'luisteren'. Het is echter zo dat sommige joysticks niet goed zijn afgeregeld, dan kan het zijn dat Igor soms denkt dat je een beweging maakt terwijl dat niet zo is. Om dit te voorkomen is wel een algoritme gebruikt waardoor het veel minder vaak voorkomt, maar een enkele keer zou het nog kunnen gebeuren.
  Als je de joystick niet gebruikt, is het aanbevolen deze in het configuratiescherm uit te schakelen.

Antwoorden op vragen over speelvelden en oplossingen

 • Hoe gebruik ik die zip-bestanden die je steeds noemt?
  Een zip-bestand is eigenlijk een archief dat een of meerdere bestanden bevat. De inhoud is gecomprimeerd, zodat het minder ruimte in beslag neemt en sneller over het internet gedownload kan worden. Je moet het dan wel op je eigen PC nog uitpakken (vaak 'unzippen' genoemd) voordat je het kunt gebruiken.

  Om bestanden uit een zip-bestand te halen, heb je een zip-programma nodig. De meest bekende is wellicht Winzip. Het is eenvoudig te installeren en gebruiken, maar helaas is het niet gratis. Niet getreurd, er zijn ook veel gratis zip-programma's beschikbaar. Je kunt er op internet naar zoeken, of deze links proberen:

  Let op dat Elmer Productions geen invloed op deze programma's heeft, dus voor vragen of opmerkingen zult u bij de auteur van het betreffende zip-programma moeten zijn.

 • Kan ik velden insturen die ik zelf gemaakt heb?
  Ja. Dit gaat via een geautomatiseerd proces hier. Gebruik het formulier dat beschikbaar is, en email niet zomaar speelvelden, want anders worden ze niet geaccepteerd.

 • Kunnen alle (nieuwe) velden opgelost worden?
  Ja. In ieder geval alle velden die origineel bij het spel geleverd worden, en alle velden die van deze website gedownload kunnen worden. Voor ieder veld dat we ontvangen hebben, hebben we ook de oplossing ontvangen (en gecontroleerd). Sommige velden zijn erg moeilijk, maar ze kunnen echt allemaal opgelost worden. Als je er echt zelf niet uit komt, kun je een kijkje nemen bij de oplossingen, maar dat wordt wel beschouwd als valsspelen. 't Is maar dat je het weet...

 • Kun je me vertellen hoe een bepaald veld opgelost moet worden?
  Nee. Het is te moeilijk om in woorden uit te leggen hoe een veld opgelost moet worden. Er is echter iets veel beters: Je kunt gewoon de oplossingen downloaden voor alle velden! Deze kun je in het spel afspelen, zodat je precies kunt zien hoe ieder veld opgelost kan worden.

Antwoorden op vragen over de speelveld editor

 • De editor laat me geen veld invoegen in een bestaande set speelvelden.
  Sets mogen maximaal 100 velden bevatten. Omdat de nummering begint op 0, is het laatste veld nummer 99. Als je een nieuw veld probeert in te voegen, dan zal dat niet lukken. Je moet dan een ander veld eerst verwijderen, een bestaand veld overschijven, of een nieuwe set speelvelden beginnen.

 • Welke toetsen kan ik gebruiken in de editor?
  Dit is een complete lijst van toetsen die je kunt gebruiken tijdens het editen. De meeste van deze toetsen kunnen (in tegenstelling tot die in het spel) niet aangepast worden.

  Pijltjestoetsen (grijs) Beweeg het witte selectievak: links, omhoog, rechts of omlaag.
  Spatiebalk Als je de spatiebalk indrukt, wordt het geselecteerde voorwerp op de huidige plaats neergezet.
  Nummers 0 - 5 Kies welke laag/lagen van het veld je wilt zien. 0, 1 en 2 laten alleen die laag zien. 3 laat alle lagen zien. 4 laat de 'Zichtbaar als opgelost' laag zien. 5 schakelt de 'Else' laag aan of uit. (Meer informatie over '4' en '5' kan gevonden worden in de online hulp.)
  B Rechthoek, (nieuw in V1.7) tekent een (gevulde) rechthoek met het geselecteerde voorwerp. De eerste hoek van de rechthoek is het punt dat geselecteerd is; de andere hoek kun je kiezen nadat je op de 'B' hebt gedrukt.
  C Wis veld. Vult het hele veld met het geselecteerde voorwerp. Let op dat dit wat anders is als 'N' voor nieuw veld. Alle opties zoals de titel en het aantal Datapods dat nodig is blijven staan. Afhankelijk van het geselecteerde voorwerp kunnen voorwerpen in andere lagen ook blijven staan.
  E Schakelt tussen 'Else' en normale lagen. Zie uitleg over 'Zichtbaar als opgelost' laag in de online hulp.
  F Vul, (nieuw in V1.7) laat de huidige positie 'vol lopen' met het geselecteerde voorwerp. Er wordt gevuld tot een ander voorwerp tegen gekomen wordt. Let op dat door de meerdere lagen in het veld dit niet altijd doet wat je verwacht, vooral als je maar een enkele laag bekijkt. Meestal is het echter wel intuitief.
  L Lijn, (nieuw in V1.7) tekent een lijn met het geselecteerde voorwerp van de huidige locatie naar de locatie die je kiest nadat je op 'L' gedrukt hebt.
  M Verplaats veld. Na op 'M' gedrukt te hebben moet je een pijltjestoets indrukken. Het hele veld wordt dan een vakje die richting op verplaatst. Alles wat aan een kant van het veld afvalt, komt er aan de andere kant weer bij.
  N Nieuw veld. Maakt het hele veld schoon (na bevestiging). Ook alle opties, zoals de titel en het aantal Datapods dat nodig is wordt gewist.
  R Doe opnieuw, (nieuw in V1.7) doet de laatste verandering die je ongedaan gemaakt hebt opnieuw.
  U Ongedaan maken, (nieuw in V1.7) maakt de laatste wijziging die je gedaan hebt ongedaan.
  V Bekijk veld, laat het hele veld zien, passend op het scherm. Na een druk op een toets is het normale editor scherm weer zichtbaar.
  Z Telt hoe vaak het geselecteerde voorwerp in het huidige veld voorkomt. Dit wordt kort onderaan het scherm op de statusregel weergegeven.
  F2Emulatie van linker muisknop
  F3Emulatie van middelste muisknop
  F4Emulatie van rechter muisknop
  F10Test het huidige speelveld
  PgUpLaad vorig speelveld
  PgDnLaad volgend speelveld


Andere vragen?

Als je nog vragen hebt die niet in deze lijst beantwoord worden, kun je die aan ons stellen. Meer informatie over hoe je contact kunt opnemen vind je op de contact pagina.